Zsemle Bencének, miatta

Az a szomorú (bár lehet, ennek így kellett történnie, bizonyos okokból, nem tudom...) helyzet állt elő kis családom életében, hogy egészségügyi problémák miatt elsőszülött gyerkőcünk mostantól - lehet, hogy csak átmenetileg, majd menet közben kiderül - gluténmentes étrendet fog követni.A szomorú jelző inkább a betegségének, állapotának szól, nem is annyira annak, hogy kikerült az étrendjéből a glutén.

Személy szerint csak pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni, amióta nem fogyasztok gabonát, de Bencusnál csak a gluténtartalmú gabonafélék mellőzésére kerül most sor. Ez meg leginkább a kenyereket, pékárukat, illetve azok hiányát, pótlását érinti elsődlegesen. Bár a gyermek meglehetősen nyitott, a legnyitottabb hármójuk közül az alkotásaimra, ezen a fronton kis aggodalom motoszkál bennem: egyfelől elég vékonyka a ded, nem is nagyon hízik, bár ennek oka részben pont a probléma lehet, másfelől azért mégiscsak a hagyományoshoz a maga nemében minél jobban közelítő pékárukkal kellene pótolni az elmaradó ételeket. Ez persze fogalmilag kizárt, ugyanis a gluténmentes étkezését nem gluténmenetes gabonalisztek felhasználásával kívánom megoldani, hanem paleo módon, éppen ezért az elkövetkező időszak legnagyobb kihívása az lesz, hogy kísérletezgessek számára, miatta..

Nos, a fentiek vezéreltek eme zsömlék készítése során is. A végeredmény csillagos ötös, aminek a legfőbb bizonyítéka számomra, hogy Kata, aki változatlanul a legválogatósabb, legfinnyásabb gyerkőcünk, hang nélkül, önként letolt egy egészet belőle vacsorára. Mellette Péter és persze az érintett is elégedett volt vele. Íz-élményem nekem még nincs, az holnap reggelre maradt, de vizuálisan meglehetősen biztató, kérget kapott sülés közben és nem tojásos-szivacsos az állaga.

Zsömlék 

Hozzávalók (7 db közepes méretű)
5 dkg mandula darálva (nem finomra, maradhat enyhén darabos)
6 dkg nyílgyökér liszt
2 dkg zsírtalanított kókuszliszt
2 dkg zsírtalanított lenmagliszt
2 dkg psyllium
1 tk só
1 kk szódabikarbóna
3 tojás
100 gramm víz
1 ek citromlé

A száraz hozzávalókat összekeverjük. Külön tálban alaposan elkeverjük a tojásokat, a vizet és a citromlevet, majd vegyítjük a kétféle alkotót. Kicsit állni hagytam, hogy magába szívja a nedvességet és sűrűbb legyen a massza, így kézzel is szépen formázhatóak voltak a zsemlék.

7 egyforma gombócot formázunk a sütőpapírra és előmelegített sütőben, 210 fokon sütjük kb. 20 percig, majd 170 fokra visszavéve még további 10 percig.

Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu 








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések